Jaro je tady

Pokojové rostliny nebyly vždy pokojové. A aby se jim v květináči dařilo stejně jako v přírodě, musíme je pravidelně přesazovat a to ideálně na začátku jejich vegetačního období, které začíná pro mnohé z nich začátkem března. Ptáte se proč? Aby nadzemní část rostliny prosperovala, musí být v pořádku i vše pod povrchem, v jejím kořenovém systému. Ten musí být tak veliký, aby zvládl vyživovat zbytek rostliny a její horní a spodní část tak byla v rovnováze.
Jak poznáte, že rostlina potřebuje přesadit?
Zkontrolujte rostlinu samotnou, její květináč a substrát. Pokud jsou nové listy malé, případně se růst pokojovky zastavil, v květináči jsou pouze kořeny, substrát zmizel, kořeny jsou stočené na dně květináče nebo prorůstají jeho spodkem, dochází k odumírání kořenů, tzn. jsou černé a uhnívají nebo jsou na hliněných květináčích bílé usazeniny solí a vápna, díky kterým vaše pokojovka nemůže správně přijímat živiny, je nejvyšší čas na její přesazení.
Chci ať vyroste
Pokud byste rádi, aby vaše pokojovka ještě trochu povyrostla, měli byste ji každoročně přesazovat do o fous většího květináče a dopřát jí nový substrát plný živin. Naopak v případě, že je rostlina už tak veliká, že byste si přáli, aby se její růst zastavil nebo alespoň zpomalil, přesazujte ji jednou za dva až tři roky do nového substrátu ale velikost květináče ponechte stejnou. 
Na co nezapomenout
Důležité je vybrat vhodný substrát, který si můžete připravit sami, koupit hotový nebo namíchaný od nás. Ve všech případech by měl mít několik zásadních vlastností. Pro kořenový systém je důležitá jeho propustnost pro vzduch, aby mohly kořeny dýchat, nestála v nich voda a nedocházelo k jejich uhnívání. Protože je zásobárnou živin, nemělo by docházet k jejich vyplavování při zalévání, jako by tomu mohlo být například v substrátu s vysokým obsahem písku. Neměl by obsahovat zárodky plevele a jeho struktura by měla být stabilní, aby zaručoval rovnoměrnou distribuci živin ke kořenům. 
Co mohou substráty obsahovat?

Většina komerčních substrátů obsahuje rašelinu. Ta udržuje substrát kyprý díky své shopnosti vázat vodu a vzduch, ale neobsahuje žádné živiny. Nevýhodou je negativní dopad na přírodu při její těžbě a je možné ji nahradit kokosovým vláknem. To také zadržuje vodu a živiny a navíc neobsahuje žádné patogenní organismy. Bezrašelinový substrát si můžete pořídit i u nás.

Kompost je v přírodě svrchví vrstva půdy vznikající tlením listů, trávy a dalších rostlin. Je to přírodní prostředek, který dodává substrátu živiny získané biologickým rozkladem. 

Vermikompost vzniká rozkladem organického bioodpadu pomocí žížal za vzniku kompostu, který obsahuje velké množství enzymů, které zvyšují využitelnost minerálních látek v půdě. Je tedy velmi kvalitním hnojivem, dokonce kvalitnějším než běžný kompost a chrání rostliny proti škůdcům a chorobám.

Keramzit a perlit, které zadržují a podle potřeby uvolňují vodu a vzduch.

Jak na to?

Rostliny přesazujeme v jejich vegetačním období, ideálně ne když kvetou.

Před přesazením je mírně zalijeme, aby při manipulaci nedocházelo k poškození kořenů. Poškozené a zhnilé kořeny odstraníme.

Dáváme si pozor, abychom nepoškodili jemné kořínky, které jsou nezbytné pro příjem vody a živin. 

Starý substrát jemně odstraníme a to jak z povrchu, tak ze stran.

Pokojovky přesazujeme do vyčištěných květináčů. Nový květináč by měl být o cca 3-4 cm větší než ten původní. Terakotové květináče můžeme před přesazováním namočit na 2 hodiny do vody, aby později neodebírali vaší pokojovce vlhkost z jejího nového substrátu. Pokud přesazujete do použitých terakotových květináčů, usazeniny vápníku lehce odstraníte octovou vodou. V případě, že chceme použít stejnou velikost květináče, aby se rostlina už nezvětšovala, odstraníme substrát z povrchu a mírně ořežeme z boku kořeny.

Na dno květináče dáme 3-5 cm vrstvu keramzitu jako drenáž, kterou zakryjeme vrstvou substrátu a až na něj pokládáme přesazovanou pokojovku. Substrát doplníme i shora tak, aby okraj pro zalévání byl cca 2 cm vysoký. 

Po přesazení rostlinu důkladně zalijeme a s hnojejím počkáme 6-8 týdnů po přesazení.