Kokedamy – japonská inspirace

Jsou exotické, excentrické a trendy. Kokedama znamená v překladu z japonštiny mechová koule, a přesně to také jsou: zelené mičudy, ze kterých vyrůstá dekorativní rostlina, a to zcela bez květináče. Původně vznikly jako specifická variace bonsaje. Kořeny se nechaly prorůst nádobou tak na těsno, že poté, co z ní byla rostlina vyňata, tvořily se zeminou kompaktní těleso. Kokedamám se prý někdy říká bonsai chudých anebo dokonce bonsai lenochů, protože vyžadují daleko menší péči než tradiční bonsaje. I jejich výroba je snazší, než to vypadá. Jak tedy na to?

 

Kokedama DYI

Potřebujete:
Na kouli: rašeliník, japonské jíly ketotsuchi a akadamu, substrát na pokojové rostliny, zeolit. Tuto směs si můžete koupit hotovou v našem e-shopu. Dále nit, provázek, háček na zavěšení.
Pokojovku: pro začátečníky doporučujeme spíš nenáročnou, vlhkomilnou rostlinu - jejich substrát totiž drží lépe pohromadě a nebude se vám rozpadat v ruce. Pokročilí mohou sáhnout víceméně po čemkoliv, nicméně je třeba přizpůsobit složení substrátu konkrétním požadavkům té které rostliny. Tipy na oblíbené druhy najdete níže. 
Hlavní složkou substrátu je speciální japonský černý jíl ketotsuchi, ke kterému přidáte následující složky: pálený jíl akadama, substrát na pokojové rostliny a zeolit, a to v poměru dle druhu rostliny. Smíchejte dohromady. Také si předem namočte rašeliník. 
Poté si připravte rostlinu. Před přesazením ji nechte v květináči trochu vyschnout, lépe se vám s ní bude pracovat. Jemně oklepané kořeny opatrně obalte vlhkým (ne kapajícím) rašeliníkem, který vytvoří první ochrannou vrstvu vaší kokedamy a udrží je ve vlhku. Rašeliník můžete případně omotat nití, aby lépe držel tvar. Nyní obalujte kořenový bal připravenou lepivou směsí, postupujte po malých částech a uhlazujte rukama. Nebojte se přitlačit, ale opatrně, abyste si nepoškodili kořeny. Výsledná koule nesmí praskat - když je moc suchá a odlamuje se nebo se drolí, zvlhčete ji rozprašovačem.
Poslední vrstva se dělá z mechu - neberte z lesa, je chráněný. Speciální tenký kokedamový mech koupíte třeba na našem e-shopu. Na jednu středně velkou kokedamu by vám měl stačit kousek asi 30x30 cm, který si rozdělíte na menší proužky, se kterými se lépe pracuje.
Před aplikací je opět zvhlčete rozprašovačem a pak natiskněte na bal. Vše opět zajistíte nití. Jako finální krok převázejte celou kokedamu provázkem z umělých vláken, které vydrží i několik let, a pořádně utáhněte - provázek postupně povoluje - a zavěste ji na háček do prostoru. Je taḱé možné ji umístit na talířek nebo na plošší misku - v obou případech získáte originální dekoraci. 
Kam s ní?
Kokedamu umístěte na světlé stanoviště mimo přímé sluneční paprsky, aby se mech nevysoušel. Kokedamy se zalévají podobně jako orchideje. Napusťte odstátou vodu do velké nádoby a ponořte kořenový bal kompletně pod hladinu. Kokedama je zalitá ve chvíli, kdy na hladinu přestanou stoupat vzduchové bubliny. Pak ji nechte odkapat na talířku. Napít potřebuje asi jednou týdně, pokud jste ale použili k její výrobě sukulent, bude zálivka méně častá. Kokedamu také pravidelně roste.
V japonském originálu rostou z mechové koule miniaturní bonsajky. Pro vaše účely se ale hodí v podstatě jakákoli pokojovka malých rozměrů. Oblíbenými adepty na kokedamy jsou orchideje, potos, philodendron, anturie, dracéna, různé druhy sukulentů a kapradiny. Na jaro, které klepe na dveře, vám můžeme doporučit malé cibuloviny, jako jsou narcisky a hyacinty – pro barevnou kokedamu. A až odkvetou, můžete cibule vysadit společně s mechovou základnou ven do zahrady.
Kompletní set pro výrobu kokedamy si můžete pořídit na našem e-shopu.